Mjölksyrejäsning, bakning, äpplen och bittra örter

Beställa Böcker

Att ”ta tillvara” var en ledstjärna för Annelies Schöneck. Utifrån denna syn har hon skrivit och gett ut böckerna ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”, ”Dagligt bröd”, ”Säd i daglig kost”, ”Att ta tillvara äpplen” och ”De bittra örterna som livselixir”.

Alla dessa böcker har inspirerat många människor och givit dem ny kunskap om att baka gott och näringsrikt bröd i lergryta, att låta olika sädesslag ingå i den dagliga kosten, att ta tillvara på äpplen liksom vitkål, morötter, gurkor m.m. så att näringen bevaras och aromen förhöjs och hur de bittra örterna kan användas som ett livselixir.

Alla hennes böcker kännetecknas av att de är vackra och tilltalande. Recepten är gjorda med stor omsorg och ger praktisk vägledning och inspiration. Många människor är tacksamma för Annelies livsgärning.

Då fler av böckerna nu är slutsålda i tryckt form och Syrans förlag upphör kommer en ny generation läsare att, för eget bruk, fritt kunna få ta del av Annelies kunskap i form av fritt nedladdningsbara böcker som PDF-filer.

De bittra örterna som livselixir

De bittra örterna

För att de bittra smakerna ska nå den framgång de förtjänar i våra trädgårdar och i vår dagliga kost krävs en stor portion av kunskap och erfarenhet kring dessa. Det är just förmedlandet av denna kunskap som ger den här bokens sitt stora värde.

Annelies Schöneck, tillförde vid 92 års ålder med denna bok, De bittra örterna som livselixir, ytterligare en till ett mångårigt gediget arbete med bokutgivning inom näringskunskapens olika områden.

Läs mer …

Ladda ner boken ”De bittra örterna som livselixir”.
Bittra orter

 

Mjölksyrejäsning av grönsaker

Mjölksyrejäsning av grönsaker

Mjölksyrning även kallad fermentering förenar konservering och förädling av produkter. Metoden är av genial enkelhet och ger förlängd hållbarhet utan energiåtgång. Vi får ett livsmedel med pikant smak som samtidigt bidrar till att hålla oss friska. Genom ett enkelt tillvägagångssätt stimulerar man den bakterieflora som finns i råvaror så att den konserverande syran bildas. Boken tar upp hur inläggningen går till, ger tips om servering och visar på ett samspel mellan våra matvanor och kroppens funktioner.

Läs mer …

Ladda ner boken ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”
Mjolksyrning

Att ta tillvara äpplen

Att ta tillvara äpplenBoken ”Att ta tillvara äpplen” förmedlar kunskap om äpplenas mångsidiga användningsområden. Äpplen kan berika vår mathållning på många sätt, från frukost till kvällsmål. Boken ger också värdefulla tips för den som inte har goda lagringsmöjligheter. Lars Krantz har bidragit med ett avsnitt om äppelträd och äppelsorter.

Läs mer …

Ladda ner boken ”Att ta tillvara äpplen”
Applen

Dagligt bröd

Dagligt bröd

Varje recept fordrar fantasi vid tillämpningen. Därför är brödbak den mest skapande av alla hushållssysslor. Olika jäsmedel presenteras: jäst, honungsjäsmedel och surdeg. Beredningen och skötseln av surdeg finns beskriven samt de varierande mjölsorterna. Inspiration att göra sitt eget pålägg och användningen av torkade brödrester kompletterar denna tidsenliga bok. Boken innehåller grundrecept med många variationer, bl.a. fullkornsbröd, kornbröd, fruktbröd och glutenfritt bröd.

Läs mer …

Ladda ner boken här: Dagligt bröd 170101_ebok

Säd i daglig kost

Säd i dagligt bröd

är en recept- och läsebok. De sju sädesslagen ris, majs, korn, havre, råg och vete har följt människan som baslivsmedel genom årtusenden. I boken berättas om sädens odling, om kökspraktik och verkan i kroppen. Bovete, amaranth och quinoa har nu blivit inslag i mathållningen. De är näringsrika och glutenfria och lätta att tillaga. Konsten att krydda sädesrätter behandlas utförligt. Med god planering, kunskap och nytänkande blir sädesslagen spännande inslag i den dagliga kosten.

Läs mer …

Ladda ner boken här: (22 MB kan ta en stund)

Sad i daglig kost
Tabell sidan 38_39

Comments are closed